Što je CMS i koja je njegova uloga?

Ako imate Internet stranicu i sami ste se susreli sa problemom održavanja, odnosno dodavanja i uređivanja sadržaja.

Dodavanjem sadržaja od stane druge osobe (web majstora) ponekad se izgubi preglednost informacija, pa više ni sami niste sigurni što je dodano prošli tjedan a što pred godinu dana.

Zamislite kakve tek probleme imaju korisnici koji se prvi puta pojave na Vašim stranicama. 

Srećom, u današnje vrijeme taj je problem lako riješiti upotrebom sustava CMS koji omogućava stvaranje, upravljanje, distribuciju i objavljivanje sadržaja.

CMS (Content Management System) je sustav za upravljanje sadržajem pomoću kojeg tvrtke ili pojedinci mogu u potpunosti upravljati sadržajem internet stranica. 

Uz sam sadržaj moguće je upravljati i strukturom stranice, izgledom objavljenih stranica, kao i navigacijom.

CMS omogućava samostalno uređivanje sadržaja 24/7 čime se svaka potreba za promjenom može odraditi instantno, bez obzira je li vikend, blagdan ili radni dan i to sve bez dodatnih troškova.


Poslovne prednost ostvarene implementacijom CMS-a 


  • Nema troškova održavanja stranica,
  • Više osoba može uređivati sadržaj,
  • Pristup uređivanju sadržaja s bilo kojeg računala povezanog na Internet,
  • Veća dosljednost sadržaja,
  • Poboljšana navigacija,
  • Povećana fleksibilnost stranice,
  • Smanjeno dupliciranje sadržaja,
  • Veći kapacitet za rast,
  • Ušteda vremena i novca,
  • Veći kapacitet za rast,
  • ….

CMS omogućuje kreativnost korisnika prilikom prezentacije tvrtke, djelatnosti i usluga i na taj način odaje njihovu osobnost i identitet. 



Četiri glavne funkcije CMS sustava


  1. Kreiranje sadržaja – svaki CMS sustav omogućava kreiranje sadržaja pomoću tekst editora kao što je Word. Na taj način korisnici mogu kreirati svoj sadržaj bez ikakvog znanja programiranja i HTML-a. Uz sam sadržaj moguće je definirati i strukturu stranice, odnosno gdje će se sadržaj pojaviti, kojim redoslijedom, na što će biti povezan i slično. 

  2. Upravljanje sadržajem – nakon što se sadržaj (stranica) kreira, sprema se u središnji repozitorij (spremište podataka). Središnji repozitorij omogućava praćenje svih promjena stranica, tko je što promijenio i kada. Isto tako osigurava da korisnici mogu pristupiti samo onom dijelu za koji su odgovorni i  za koji imaju prava pristupa.  

  3. Objava sadržaja – Novi sadržaj može biti objavljen na web stranici kada je konačan verzija spremljena u spremište podataka. Svaka Internet stranica ima svoj vlastit dizajn, te se prema definiranom dizajnu određuje i objavljivanje sadržaja. Na taj način se omogućuje dosljednost i vrlo visoki standard izgleda.   

  4. Prezentacija sadržaja – CMS može omogućava ti neke dodatne značajke kako bi se unaprijedila kvaliteta internet stranice (npr. CMS sam izradi navigaciju stranice kao podršku različitim Internet preglednicima).


Na današnjem tržištu postoje različiti CMS sustavi koji imaju i različite mogućnosti. Naš SoftCMS sustav omogućava potpuno upravljanje internet stranicama na vrlo jednostavan i kvalitetan način (SoftCRM – poveznica na stranicu aplikacije).

Budite samostalni u kreiranju i uređivanju web sadržaja uz Softwise!